Meten van de kerntemperatuur

Het meten van de Kerntemperatuur met de myTemp capsule

myTemp heeft een temperatuur capsule ontwikkeld waarmee het mogelijk is om continue de kerntemperatuur te monitoren. De inslikbare capsule meet de kerntemperatuur in de maag en darmen van de atleet. Via een reader wordt elke 10 seconde deze temperatuur uitgelezen. Via een BLE (bluetooth low energy) verbinding kan op de smartphone de actuele temperatuur op het scherm vertoond worden.

myTemp metingen kunnen worden gecombineerd met de andere metingen tijdens een inspanning, zoals de hartslag, snelheid en afstand.

Door dit op verschillende momenten onder veranderende omstandigheden te meten, krijgt de atleet een beeld van zijn temperatuurregulatie. Net als de hartslag die de atleet na een aantal keren afgelezen te hebben ook kan aanvoelen of inschatten, zonder op de smartwatch te kijken, zo leert de atleet een gevoel te krijgen voor de opgebouwde lichaamstemperatuur, door deze een aantal keren onder wisselende omstandigheden en bij wisselende inspanning te meten.

Temperatuurverloop bij Hardlopen

Een voorbeeld van de gemeten temperatuur tijdens het hardlopen wordt in de volgende grafiek weergegeven. In deze samengestelde grafiek wordt de kerntemperatuur (geel) en de andere hardloopparameters afstand (groen) en snelheid (blauw) en de hartslag (rood) in de tijd afgebeeld.

Het betreft een loop over 11 kilometer met een stop na het opwarmen op ruim 2 km en een korte stop op 7,5 km na een kort sprintje. De temperatuur loopt op tot 39,3 graden en stabiliseert rond dat nivo bij de geleverde inspanning, dit terwijl de buitenlucht slechts 8 graden Celsius was.

Het tweede voorbeeld is een korte loop van 4 km. Hierbij wordt duidelijk zichtbaar het naijlende effect van het temperatuurverloop, vooral tijdens de opwarmingsfase. Na 2 km inlopen wordt er gestopt en dan loopt de kerntemperatuur nog verder op door de interne warmte die in de spiermassa is geproduceerd en nog afgevoerd moet worden. Als dan na 4-5 minuten de temperatuur weer daalt, wordt de loop hervat. Even later neemt de kerntemperatuur dan weer toe. Na 4 km wordt er definitief gestopt. De kerntemperatuur is als er gestopt wordt opgelopen tot 38.3 graden. Deze stijgt na het stoppen, tijdens het uitlopen nog 3-4 minuten door naar 38.5 graden Celsius, alvorens deze gestaag gaat zakken. De hartslag (rood) volgt veel direkter de geleverder inspanning, uitgedrukt in de loopsnelheid (blauw)

Temperatuurverloop bij Teamsport

De derde grafiek is een meting tijdens een hockeywedstrijd bij mooi weer. Door het interval karakter heeft het lichaam meer gelegenheid te herstellen en lagere hartslagzones met hoge hartslagzones (rode lijn) af te wisselen. De kerntemperatuur loopt onder die warme omstandigheden op to 39.5 graden aan het einde van de wedstrijd (blauwe lijn), die vanwege het warme weer in 4 kwarten werd gespeeld. Niet overal zijn meetpunten gedurende de wedstrijd, waardoor de temperatuurlijn als een rechte lijn is getrokken tussen twee meetpunten, in werkelijkheid zal de temperatuur een gebogen kromme zijn geweest.

Temperatuurverloop tijdens fietstocht

Tijdens een fietstocht van ruim 150 km in de zomer van 2019 dwars door Belgiƫ waarbij de buitentemperatuur 19-23 was is er met de myTemp sensor gemeten van s ochtends 9 uur tot s avonds 22 uur. De CBT temperatuur bij het fietsen loopt niet zo hoog op als bij hardlopen, vooral omdat de inspanning lager is (hartslag 120 tot 140 met uitschieters tot 160 bij het beklimmen van de muur van Huy (20%) en de ventilatie door de wind groter is waardoor het lichaam veel verkoeling krijgt. Bij de pauzes (2 keer een lekke band) en bij de lange afdaling het maasdal in loopt de temperatuur ook terug tot rond de 37 graden. Bij de beklimming van de muur van Huy loopt de snelheid terug (tot ik helaas af moest stappen) en de hartslag op door de inspanning. De kerntemperatuur volgt dan met een naijleffect van enkele minuten en stijgt tot 38 graden. Gedurende enkele perioden is er niet gemeten, de meetpunten zijn dan middels een rechte lijn met elkaar verbonden, in werkelijkheid zal de temperatuurcurve volgens een glooiende lijn op of af lopen.

Fietstocht 152 km door Belgie Postel Durbuy
Groen is afstand
Blauw is Snelheid
Rood is Hartslag
Geel is Kerntemperatuur

Temperatuurverloop tijdens een run in de kou en een duik in een wak in het ijs tijdens het Ice4life event

Tijdens het Ice4life event op 25 januari 2020 in Sankt Michael im Lungau in Oostenrijk hebben 4 deelnemers aan dit event met een myTemp capsule de kerntemperatuur tijdens deze alternatieve triatlon in de kou gemeten. Een sportief evenement, waarbij de deelnemers in ‘blote bast’ eers een uur fietsen of langlaufen door de sneeuw en dan een uur hardlopen door de sneeuw en tot slot een duik nemen in een wak in het meer bij het dorpje Sankt Michael im Lungau. De deelnemers ervaren deze blootstelling aan de kou als zeer helend voor hun lichaam. De blootstelling aan de kou, gecombineerd met goede ademhalingsoefeningen wordt als heilzaam ervaren. Deelnemers hebben soms last van chronische aandoeningen die door deze koudeshock worden geremd of zelfs verdwijnen.

Het meten van de kerntemperatuur geeft een bijzonder beeld van het verloop van de kerntemperatuur, waarbij de hartslag een belangrijke indicator is voor de inspanning en het verloop van de kerntemperatuur bij deze barre omstandigheden. Bij het fietsen en langlaufen loopt de hartslag op tot veelal 130-140 bpm de kerntemperatuur loopt ondanks de kou dan bij de deelnemers op tot veelal 38 graden. Bij het hardlopen, waar de hartslag verder oploopt tot 150-160 bpm loopt ook de kerntemperatuur nog verder op tot 38.5 of 39 graden Celsius. Gaan de deelnemers na 2 uur in het ijskoude water van slechts 2 graden gedurende enkele minuten (2-5 minuten), dan daalt daarna tijdens de zgn afterdrop van vaak 20-30 minuten de kerntemperatuur tot 36 en zelfs tot 34 graden Celsius, voordat deze weer oploopt. De koudegolf die van buitenaf het lichaam binnenkomt heeft afhankelijk van omstandigheden en lichaamsbouw dus ongeveer 20 tot 30 minuten nodig om de lichaamskern te bereiken. Hieronder twee grafieken van het verloop van de kerntemperatuur van twee deelnemers in relatie tot de hartslag, snelheid en afgelegde afstand.

Een eigen thermoprofiel bij inspanning opstellen? Schrijf je in voor een Thermo Clinic.

Momenteel is het myTemp systeem als prototype op beperkte schaal beschikbaar en is het onder anderen in het kader van de olympische spelen in Tokyo in 2020, waar het warm en vochtig was, door de olympische atleten gebruikt om inzicht te verkrijgen in hun uithoudingsvermogen en toe te passen koel strategieƫn onder die warme omstandigheden.

Wil je meer informatie over deze temperatuurmetingen en zou je zelf een grafiek van het verloop van uw eigen kerntemperatuur bij inspanning willen maken, schrijf je dan in voor een Thermo Clinic. Informatie over de Thermo Clinics vindt u hier;