Meten van de kerntemperatuur

Het meten van de Kerntemperatuur met de myTemp capsule

myTemp heeft een temperatuur capsule ontwikkeld waarmee het mogelijk is om continue de kerntemperatuur te monitoren. De inslikbare capsule meet de kerntemperatuur in de maag en darmen van de atleet. Via een reader wordt elke 10 seconde deze temperatuur uitgelezen. Via een BLE (bluetooth low energy) verbinding kan op de smartphone de temperatuur op het scherm vertoond worden.

myTemp metingen kunnen worden gecombineerd met de andere metingen tijdens een inspanning, zoals de hartslag, snelheid en afstand.

Door dit op verschillende momenten onder veranderende omstandigheden te meten, krijgt de atleet een beeld van zijn temperatuurregulatie. Net als de hartslag die de atleet na een aantal keren afgelezen te hebben ook kan aanvoelen, inschatten zonder op de smartwatch te kijken, zo leert de atleet een gevoel te krijgen voor de opgebouwde lichaamstemperatuur.

Een voorbeeld van de gemeten temperatuur tijdens het hardlopen wordt in de volgende grafiek weergegeven. In deze samengestelde grafiek wordt de kerntemperatuur (geel) en de andere hardloopparameters afstand (groen) en snelheid (blauw) en de hartslag (rood) in de tijd afgebeeld.

Het betreft een loop over 11 kilometer met een stop na het opwarmen op ruim 2 km en een korte stop op 7,5 km na een kort sprintje. De temperatuur loopt op tot 39,3 graden en stabiliseert rond dat nivo bij de geleverde inspanning. De buitenlucht was 8 graden celsius.

Het tweede voorbeeld is een korte loop van 4 km. Hierbij wordt duidelijk zichtbaar het naijlende effect van het temperatuurverloop, vooral in de opwarmingsfase. Na 2 km inlopen wordt er gestopt en dan loopt de kerntemperatuur nog verder op door de interne warmte die in de spiermassa is geproduceerd en nog afgevoerd moet worden. Als dan na 4-5 minuten de temperatuur weer daalt wordt de loop hervat. Even later neemt de kerntemperatuur dan weer toe. Na 4 km wordt er definitief gestopt. De kerntemperatuur stijgt na het stoppen, tijdens het uitlopen nog 3-4 minuten door naar 38.5 graden celsius, alvorens deze gestaag gaat zakken.

De derde grafiek is een meting tijdens een hockeywedstrijd bij mooi weer. Door het interval karakter heeft het lichaam meer gelegenheid te herstellen en lagere hartslagzones met hoge hartslagzones (rode lijn) af te wisselen. De kerntemperatuur loopt onder die warme omstandigheden op to 39.5 graden aan het einde van de wedstrijd (blauwe lijn), die vanwege het warme weer in 4 kwarten werd gespeeld. Niet overal zijn meetpunten gedurende de wedstrijd, waardoor de temperatuurlijn als een rechte lijn is getrokken tussen twee meetpunten, in werkelijkheid zal de temperatuur een gebogen kromme zijn geweest.


Momenteel is het myTemp systeem als prototype op beperkte schaal beschikbaar en wordt het onder anderen in het kader van de olympische spelen in Tokyo in 2020, waar het warm en vochtig zal zijn, door de olympische atleten gebruikt om inzicht te verkrijgen in hun uithoudingsvermogen en toe te passen koel strategie├źn onder die warme omstandigheden.

Wilt u meer informatie over deze temperatuurmetingen en zoudt u zelf een grafiek van uw eigen temperatuurhuishouding bij inspanning willen maken, neem dan contact met ons op. https://hardlopenenhyperthermie.org/contact/