Nieuws

Zembla: De dood van een Hardloopster.

Zembla heeft afgelopen week een verkorte versie van de de uitzending “de dood van een hardloopster” op youtube geplaatst. De documentaire gaat over Caroline Goedhart, die vlak voor de finish van de Dam tot Dam loop 2016 onwel wordt en uiteindelijk aan de gevolgen van een hitteberoerte komt te overlijden. Gebrekkige en averechtse zorgverlening zijn de oorzaak van deze rampzalige afloop.  Ook wordt stilgestaan bij het overlijden van onze zoon Arthur in 2014 en de aanbevelingen die wij toen, in 2014 gedaan hadden, om een fatale afloop van hitteberoertes te voorkomen.

In aanloop naar de Dam tot Damloop 2022 wordt dit ongeval weer in herinnering gebracht om iedere zorgverlener zich er weer bewust van te maken hoe belangrijk het is om een goede diagnose te stellen en adequaat te handelen, voorzien van de juiste hulpmiddelen.

Goede diagnose en snelle behandeling voorkomt erger

En als je dan na afloop van de Dam tot Dam run 2022 het volgende berichtje ontvangt, ….. dan klampen we ons met beide handen hieraan vast
en delen we het graag met jullie om aan te geven dat behandeling van hitteletsel goed mogelijk is mits op tijd wordt gediagnosticeerd en de behandeling (agressief koelen) snel wordt gestart.
==============================================
Beste Joost,

Ik heb uw nummer gevonden via internet na het lezen van een aantal artikelen over de noodzaak van ijsbaden bij de dam tot damloop. Ik heb afgelopen zondag de dam tot damloop gelopen en heb na de finish een hitteberoerte gekregen waarbij mijn temperatuur was opgelopen naar ruim 42 graden. Ik ben heel snel geholpen door het medische personeel. Ik ben vrij snel in een ijsbad gelegd waarin ik ongeveer 20min heb gelegen. Dit bad heeft letterlijk mijn leven gered! In het ziekenhuis bleek dat ik geen schade of onderliggende zaken heb aan mijn lichaam. Ik wil u mijn dank en respect geven voor het feit dat u heeft gestreden om dit mogelijk te maken. Het red inderdaad levens en ik heb dat zelf mogen ervaren. 

Nogmaals super veel dank voor uw inzet in deze kwestie van het realiseren van de ijsbaden bij de dam tot dam!

Groet Jeffrey
==============================================

Dankzij de goede diagnose en snelle behandeling is erger voorkomen. Jeffrey had een lichaamstemperatuur van 42.6 ondanks het koude (15 graden ) en regenachtige weer.

Koelbaden en alle andere koelvoorzieningen langs het parcours zijn niet meer weg te denken bij duursport evenementen.

Veldnormen evenementenzorg

De veldnorm evenementenzorg heeft de richtijn voor duursport gepubliceerd. In deze richtlijn wordt uitvoerig stilgestaan bij Hitteletsel, de diagnose en behandeling. Hoe de zorg zich daarop voor moet bereiden en welke zorg geleverd moet worden. Een goede zaak, omdat hitteletsel bij warmer weer de belangrijkste sportblessure is bij duursporten. En warmer weer begint bij 15 graden celsius.

Dam tot Dam loop 2019, de heetste editie ever moest worden gestopt vanwege de hitte. De opgeschaalde hulpverlening kon de zorgvraag niet meer aan.

De afgelopen editie van de dam tot dam loop was een onverwacht extreem warme editie. Het werd op het heetst van de dag maar liefst 26 graden. In de stad, in de luwte en in de volle zon, boven het hete asfalt zou het nog wel eens iets warmer zijn geweest. Hierdoor hebben veel deelnemers een heatstroke opgelopen. 1 op de duizend deelnemers is dat dit jaar overkomen. Dat is hoog in vergelijking met vorig jaar toen er bij koud en regenachtig weer geen enkele heatstroke is opgetreden. Gelukkig waren er dit jaar koelbaden opgesteld bij de finish en 800 meter voor de finish en in het Zaans medisch Centrum. Hier zijn een groot aantal van de heatstrokes in behandeld met erg goede resultaten. Hieronder een getuigenis van Jean Fransman die in het zicht van de finish een heatstroke heeft gehad en in het koelbad dat daar stond opgesteld is behandeld.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4862576/jean-ging-out-bij-dam-tot-damloop-hitte-hardlopen-oververhit

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde met een gedegen artikel over hitteberoertes in 1988!

Al in 1988 en daarvoor wordt er uitvoerig en gedegen aandacht aan oververhitting besteed nav ongevallen bij de Amsterdamse en Rotterdamse marathons. Het is niets nieuws onder de zon en toch moeten we het blijven herhalen!

Koelbaden worden ingezet bij de komende Dam tot Dam loop

Bij de komende editie van de Dam tot Dam loop in 2019 worden 4 koelbaden in het finishgebied geplaatst. Met de juiste bemensing en passend in de gehele zorgvoorziening rond het evenement is dit een goede uitbreiding van de pre-hospital care bij dit evenement.

Item in NH Nieuws over de inzet van de koelbaden

Nieuwsitem over de inzet van de koelbaden in Noord Holland Nieuws van vrijdag 13 September 2019

Meten is weten, een praktijktoets van de hyperthermie bij inspanning

Een voorlichtingsfilm gemaakt door Susanne van Brummelen met de myTemp sensor tijdens de Tilburg 10, waar zij 10 km hardloopt onder de 45 minuten en een Kerntemperatuur opbouwt van 40.5 graden celsius bij de finish. Een hoge temperatuur, waar een jonge gezonde sportster geen enkel probleem mee heeft. 15% van de hardlopers ontwikkelen deze temperatuur bij deze afstand. Pas als er verschijnselen van neurologische uitval (zwalken, duizeligheid ed) optreden moeten de alarmbellen rinkelen, want dat zijn de symptomen van een hitteberoerte.

Onderzoek naar de kennis onder hardlopers over hyperthermie en oververhitting en wat te doen

Resultaat van een peiling die het Rode Kruis heeft laten uitvoeren onder ruim 700 Nederlanders die minimaal een keer per week sporten toont aan dat de informatie verstrekking over het onderwerp constant aandacht behoeft. Elk jaar komen er weer nieuwe jonge gezonde atleten bij, die allemaal hierover geinformeerd moeten worden

  1. Van de sporters denkt 55 procent dat oververhitting bij hen zelf nooit zou kunnen voorkomen.
  2. Slechts een kleine meerderheid van 54 procent zegt de signalen van oververhitting te herkennen.
  3. De helft van de respondenten geeft aan dat warm weer geen effect heeft op hun sportschema, ook met warm weer wordt er op dezelfde manier door gesport.
  4. Vrijwel iedere sporter is zich ervan bewust dat oververhitting kan voorkomen tijdens sporten bij warm weer.
  5. 41 procent van de Nederlandse sporters is zich er niet van bewust dat je ook oververhit kan raken tijdens het sporten wanneer het minder warm is

Heatstroke Ironman Frankfurt 2019

Ook de best getrainden kunnen nog slachtoffer worden van een heatstroke. Onder extreem warme omstandigheden (tot 38 graden Celsius) werd in Frankfurt het Europese Kampioenschap Ironman gelopen. Sara Hurt, die met ruim 7 minuten voorsprong de gedoodverfde kampioene van deze Ironman is, krijgt een heatstroke in het zicht van de finish. Gelukkig is ze goed behandeld en inmiddels volledig hersteld. Kijk hier naar het interview met haar na afloop.

Pleidooi voor Koelbaden in Runnersworld.

In Runnersworld van Juli-Augustus 2019 is een artikel verschenen over heatstroke, wat het is, wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn en hoe het te behandelen is, een pleidooi voor koelbaden.

Heatstroke publicatie in New England Journal of Medicine

In het toonaangevende blad voor de medische wereld is een zeer complete publicatie verschenen over Heatstroke. Auteur is Yoram Epstein. 2 belangrijke statements rond de behandeling zijn : Cool and Run in stead of Scoop and Run, oftewel eerst koelen en dan pas op transport. Het tweede statement betreft het benoemen van de beste behandeling, nl doormiddel van Cold Water Immersion (onderdompeling in het koelbad).

Afgelasting van Hardloopevenementen bij hogere temperaturen.

De hardloop organisaties worden zich steeds bewuster van het gevaar op oververhitting en gelasten de hardloopevenementen af of korten ze drastisch in tijdens het warme hemelvaart weekend.

Heatstroke Eemmeerloop in 2018

In Linda is een triest relaas verschenen over het overlijden van Nigel, een 29 jarige hardloper die aan de Eemmeerloop meedeed in 2018 en helaas voor de finish onwel is geworden. Na een strijd van ruim een maand overlijdt Nigel aan de gevolgen van de heatstroke. HOE JAMILEE (29) HAAR BROER VERLOOR AAN DE NEDERLANDSE ZON

Zembla uitzending oververhitting bij militairen

Zembla heeft in Mei een uitzending gewijd aan oververhitting bij Militairen. Oververhitting komt veel voor bij militairen die te warm gekleed, met zware bepakking in de hitte speedmarsen moeten lopen. Daar moeten de voorschriften beter gevolgd worden en als het dan toch gebeurd de juiste diagnose en handelingen kunnen worden verricht door de zorgverleners.

Sportlab Sedoc meet de kerntemperatuur bij inspanning en krijgt hittetolerantie advies

Sportlab Sedoc Programma heeft op dinsdag 23 April een item gewijd aan het meten van de kerntemperatuur met de myTemp Sensor. De twee beachvolleyballers hebben in de koele en warme klimaatkamer op Papendal hun inspanningstest gedaan. Hun prestatie en kerntemperatuur is daarbij gemeten. Gebleken is dat in de hitte van Tokyo de prestatie wel 14% kan teruglopen als er niet goed wordt geacclimatiseerd of niet de juiste koeling strategie wordt toegepast.

Koelbaden gaan worden ingezet bij evenementen op aandringen van de werkgroep hardlopen en hyperthermie en vooral gesteund door de Zembla documentaire: de dood van een hardloopster.

Toch is er een slachtoffer te betreuren bij de Marathon in Rotterdam.

Helaas is er bij de Marathon afgelopen zondag een jonge hardloper bij de finish overleden. Over de toedracht en de verleende zorg is op dit moment nog niets mede te delen. Onze gedachten zijn bij de nabestaanden in deze dagen van immens verdriet.

Koelbad bij de Marathon in Rotterdam

In Rotterdam zal bij de Marathon een koelbad worden geplaatst. Dat geeft een goed en veilig gevoel. We juichen het toe dat vooruitlopend op het vaststellen van het behandelings protocol van hitteberoertes door de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen deze levensreddende koelvoorziening door de evenementen zorgverleners al wordt ingezet.

Ook in het leger komen oververhittingen veelvuldig voor. Vooral bij speedmarsen met zware bepakking zijn er de afgelopen jaren regelmatig militairen oververhit geraakt. Er is in 2016 iemand aan overleden en er zijn een aantal gevallen waarbij blijvende schade (cognitief of lichamelijk) is aangericht door de oververhitting.


De eerste koelbad opstelling in Nederland: De Venloop.

Het gaat nu echt gebeuren, na een eerste succesvolle inzet vorig jaar bij de Venloop door Matthijs Veltmeijer, zal dit jaar het koelbad bij de finish van de Venloop volgens protocol klaarstaan om oververhitte hardlopers in op te vangen, zodat agressief koelen mogelijk wordt en de sluipmoordenaar genaamd Hitteberoerte of Heatstroke, in de kiem wordt gesmoord.

Hardloopevenementenorganisaties vragen om koelbaden

In Hoorn willen ze koelbaden bij de marathon in juni en de Iron Man in juli. De vraag om dit de evenementenorganisatie te laten organiseren is prima. Het bedrag dat de gemeente wordt gevraagd hiervoor beschikbaar te stellen is echter schromelijk overdreven.

op RTL nieuws, editie NL een reportage over de ijsbaden, goed om snel te herstellen van inspanning en om te voorkomen dat sporters oververhit raken. Alhoewel de koelbaden voor het behandelen van oververhitting een iets andere vorm moeten hebben dan de getoonde kliko bak om goed de patient te kunnen monitoren en vooral het bovenlijf te kunnen koelen door onderdompeling. Een kuipbad is dan beter. Dan kan de patiƫnt er ook makkelijk ingelegd en uitgehaald worden.

Op nu.nl wordt gepleit voor koelbaden

Artikel van omroep Brabant over 27 jarige marathon loper Roy die hitteberoerte kreeg tijdens de marathon in Eindhoven 2018

https://www.gelderlander.nl/nijmegen/advies-ijsbad-en-artsen-bij-festivals-en-hardloopwedstrijden~af3e262b/

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190227_30542696/dam-tot-damloop-wil-koelbaden-om-hittedoden-te-voorkomen?utm_source=google&utm_medium=organic

https://www.runnersworld.com/nl/nieuws/interessant/a26548926/onnodig-doden-hitteberoerte-hardloopevenementen/


Zembla Uitzending: De dood van een Hardloopster

Zembla uitzending van 28 februari 2019, De dood van een Hardloopster
Prgramma over het overlijden van een hardloopster aan de gevolgen van een hitteberoerte bij het lopen van de Dam tot Dam loop. Door fout handelen en te late verzorging wordt deze heatstroke de hardloopster fataal. Omdat heatstroke bij deze afstand vaak voorkomt is het wrang om te moeten constateren dat de zorgverlening hier niet voldoende op getraind is 

Militairen en Hyperthermie

Ook militairen lopen oververhittings risico bij inspanning. Hierbij link naar het nieuwsbericht in het Algemeen Dagblad. https://www.ad.nl/binnenland/defensie-aansprakelijk-voor-overlijden-marechaussee-door-hitteletsel~a5cf14b5/

RTL uitzending over het lopen met de myTemp temperatuurcapsule tijdens de Dam tot Dam loop 2018. Interview met de vader van Arthur Fonville

Artikel in het Amsterdamse Universiteitsblad Folia over de noodzaak van koelbaden en de meting van de KernTemperatuur met de myTemp capsule.